Flanellist voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 30%!

Mis teeb kaamelivilla eriliseks?

Lambavill on meil üks populaarsemaid loomset päritolu kiude. Me kõik teame, et vill on äärmiselt soe ning seda saadakse lammaste kammimise ja pügamise teel. Tegelikult tundub see nii tavaline, et see isegi ei üllata meid. Kuid kaamelivill tundub juba oma nime poolest tõeliselt eksootiline. Kutsume üles seda ainulaadset kiudu ja tema omadusi tundma õppima.

Mis on kaamelivill?

Alustame selle kiu päritolust. Kaamelivill on loomset päritolu kiud, mida saadakse kaamelite karusnahast (karvadest). Kõige tihemini villatööstuses kasutatavad on Baktria kaamelid, kes on enim levinud Mongoolia steppides Türgist Hiinani ja isegi Siberis. Need kaamelid on pikakarvalised, nii et nad näevad välja veidi erinevad nendest, keda paljud võib-olla puhkusepiltidel näinud on. Neil on kaks küüru ja nad paistavad silma särava kuldse karva poolest.

Kangakiududeks kasutatakse nn kaitsekatet ja aluskarva. Kaamelivilla kvaliteet varieerub sõltuvalt toorainest - pealmistest karvadest saab jämeda kiu, mida tavaliselt teiste kiududega segatakse, et sellele ainulaadsed omadused anda. See võimaldab eraldada ülipehme, õrna ja meeldiva kiu, mida saab kanga jaoks eraldi kasutada.

Mis teeb kaamelivilla eriliseks?

Kuidas kaamelivilla saadakse?

Ilmade jahenemisel ja külma hooaeg lähenemisel, kasvab kaamelitele soe kaitsekiht, mis muutub iga talvepäevaga tugevamaks. See kaitseb neid tuule, niiskuse ja külma eest. Aastaaja muutudes, heidavad kaamelid oma soojad karusnahad maha ja valmistuvad soojaks. Kasvatajad teavad, millal see protsess algab ja lõpeb, nii et nad peavad lihtsalt... karva kokku korjama ja selle ära töötlema.

Huvitav on see, et isegi praegusel tööstusajastul, kus on kiude vaja kindlatel aegadel, on kaamelivilla looduslik kogumine endiselt aktuaalne ja seda kasutatakse laialdaselt. Räägitakse, et hooajal saab lihtsalt karja järel käia ja villatükke üles korjata. Ja seda on palju - keskmiselt heidab üks loom 8-10 kg karva!

Kogutud vill pestakse, sorteeritakse, kammitakse ja trimmitakse, enne kui sellest saadakse ketramiseks sobiv kiud. Nagu eespool mainitud, saadakse sõltuvalt karusnahatüübist erinevaid tekstuure. Baktria kaamelite aretamiseks on geograafiliselt suhteliselt piiratud võimalused, aga et kaamelivilla hind on pigem kõrge, siis segatakse villa kiude sageli teiste loomset või taimset päritolu kiududega, mis rikastavad viimaseid väärtuslike omadustega.

Miks on kaamelivill nii ainulaadne?

Selle villa üks põhilisi eeliseid on selle termostaatilised omadused. Sarnaselt kaamelivillale, kaitsevad kaamelivillast valmistatud kiud külma eest ning aitavad kuumal ajal säilitada jahedat kehatemperatuuri. See on tõeliselt ainulaadne omadus, mis on muutnud kaamelivilla juba sajanditeks kohalike stepi elanike jaoks valikuks. Huvitav on see, et piisab vaid kaamelivilla lisamisest mõnele teisele kiutüübile ja need omadused ilmnevad ka selles.

Kaamelivilla, nagu ka muid villa tüüpe, värvitakse sageli, kuid ka selle loomulik värv on väga põnev. See on pehme kuldset tooni kiud, millel on eriline looduslik sära. Kaamelivilla võrreldakse oma välimuse ja pehmuse poolest näiteks kašmiiriga. See on luksuslik kiud, mida hinnatakse maailmas kõrgelt, kuid mis on üsna haruldane. Nii et kui tekib võimalus kaamelivilla nautida, ära kõhkle seda kasutada!

Seotud kaubad

avatar