Lihavõttepühade soodusmüük 20.-31.märts. -25% allahindlus koodiga Lihavõtted2024 *Allahindlused ei summeeru

Kuidas voodipesu hooldada?

Kui palju aega Sul voodipesu hooldusele kulub? Tõenäoliselt vastab igaüks sellele küsimusele erinevalt, kuid kõik nõustuvad, et selle eest on vaja hoolitseda. Une kvaliteeti annavad väga olulise panuse nii hea madrats kui ka kvaliteetne padi ja tekk ning meeldivast riidest voodipesu. Lisaks sellele puutub just nimelt voodipesu kogu une ajal nahaga kokku, mistõttu on väga oluline nii õigete tekstiilide valik kui ka nende eest hoolitsemine. Aga kas tead, kuidas seda õigesti teha? 

Üks üldreeglitest on neid perioodiliselt pesta, kuid sellest ei piisa. Iga kangas on ju ainulaadne, seega tasub arvestada ka sellega, millisest kangast voodipesu Sa kasutad. Siin on mõned põhijuhised, mis aitavad Sul korralikult oma voodipesu eest hoolitsega ning nautida selle parimaid omadusi ja head välimust võimalikult kaua.

 

Voodipesu hooldus, olenevalt kangast

Pole saladus, et naturaalsest ja sünteetilisest kiust voodipesu nõuavad erinevat hoolt. Ja naturaalne lõuendriie, sits, imeline satiin või muud puuvillased kangad on omakorda teistsuguste, just nimelt neile omaste vajadustega. Seetõttu on väga oluline läbi mõelda, mis konkreetse kanga jaoks sobib.

 

Kui lubad endale satiini luksust...

Satiinist voodipesu on kehale ülimalt meeldiv, sile ja kõigi puuvilla eelistega. See sobib isegi kõige valivamale maitsele. Need, kes on seda proovinud, mõtlevad ka kindlasti, mida teha, et see hämmastavalt kaunis ja pehme voodipesu mõne pesukorra järel selliseid omadusi ei kaotaks. Seda mugavust tahaks ju veel ja veel nautida...

See võib olla üsna uskumatu, kuid satiinist voodipesu, vaatamata oma soliidsusele, on vägagi vähenõudlik. See peab vastu paljudele pesukordadele ning rõõmustab Sind pärast iga pesu oma esteetika ja esinduslikkusega. Kuigi kadestamisväärne vastupidavus ei sobitu esmapilgul üldse elegantse sära ja graatsilisusega, ongi just selles asja võlu. See ühendab endas väga kontrastsed omadused, mistõttu saab mõnusat und nautida väga pikka aega minimaalse pingutusega.

Üks olulisemaid voodipesu hooldamise reegleid on korralik pesemine. Sageli öeldakse, et satiinile sobivad kõige paremini madalad temperatuurid. See on täiesti tõsi. Kui voodipesu on tumedates, rikkalikes värvides, tuleks valida temperatuur umbes 40 kraadi. Heledale satiinist voodipesule sobib aga ka 60-kraadine temperatuur. Nende soovituste järgimine hoiab ära värvide tuhmumise.

Pestud satiinist voodipesu kuivab üsna kiiresti.

 

 

Kui naudid flanelli pehmust...

Teine väga populaarne puuvillane kangas on flanell, mis meeldib neile, kes eelistavad maksimaalset pehmust, hubasust ja soojust. Flanell on enamikust kangastest kergesti eristatav - selle pind on veidi kohev, mistõttu valitakse seda väga sageli laste magamistuppa. Just selle erakordse omaduse tõttu tasub ka huvi tunda, kuidas sellist kangast hooldada, et kohevus ja soojus paari pesukorra järel ei kaoks.

Isegi kvaliteetne flanellist voodipesu ei avalda vale hoolduse puhul pärast paari pesu mingit muljet – pehme kohev kiud läheb sassi ja muutub topiliseks. Seetõttu tasub see riie pestes pahupidi pöörata või kasutada spetsiaalset pesukotti. See võimaldab voodipesu õrnemalt pesta ning selle pind püsib kauem selline, nagu alguses. Flanellist voodipesu jaoks vali kuni 40-kraadine temperatuur ja õrn pesuvahend.

Kui Sinu flanellist voodipesu on muutunud topiliseks ja kaotanud oma esindusliku välimuse, kasuta spetsiaalset topieemaldajat – selline kvaliteetne seade kogub üsna hästi kokku liigsed ebemed, ka need, mis riide topiliseks muudavad. See aitab tublisti kaasa flanellist voodipesu säilimisele.

 

Kui soovid klassikapuhangut, vali linane voodipesu...

Linane voodipesu näeb välja laitmatult esteetiline, elegantne, klassikaline ja lausa õhkab maitsekat minimalismi. Need, kes pole linast voodipesu proovinud, arvavad sageli, et see on üsna kare, kuid selle arvamuse muutmiseks piisab vaid ühest puudutusest.  Ja kõige parem on see, et iga pesutsükliga muutub see voodipesu ainult veel pehmemaks ja õrnemaks.

Tõsi, enne esmakordset pesemist tasuks arvestada, et lina võib kokku tõmbuda lausa kuni 7 protsenti.  Esimeseks pesuks vali temperatuur mitte üle 30 kraadi. Ja just see ongi ilmselt ainus, mida on pesemisel oluline arvestada. Kõik muu rõõmustab meeldivalt – mida rohkem kordi voodipesu pestakse, seda pehmemaks, õrnemaks ja ka valgemaks see muutub!

Ära kuivata linast voodipesu seal, kus päike sellele otse peale paistab, sest see mõjub värvile halvasti.

Paar sõna ka triikimise kohta. Triigi linast voodipesu ainult pahupidi, sest kuumusega võib kangale tekkida läikivaid laike. Samas näeb lina mänguline välja ka ilma triikimata, kas pole nii?

 

Kui Sind võlub kalinguri lihtsus...

Kortsuriidest sits on veel üks puuvillakiust kangas, mis rõõmustab kõigi omadustega, mis sellel looduslikul kiul on: see laseb õhku läbi ning on pehme, õrn ja tugev. Veel üheks eeliseks on ka selle voodipesu väga lihtne hooldus. See on kindlasti üks populaarsemaid valikuid, mida eelistavad eriti need, kellel pole aega või kellele lihtsalt ei meeldi voodipesu triikimine. Kortsuriie on väga vähenõudlik ega vaja erilist hoolt.

Pesemiseks on kõige parem valida temperatuur 40 kraadi. Pesuvahendite osas on see kangas vähenõudlik, nii et vali see, mis sul kodus olemas on või mis sulle kõige rohkem meeldib. Voodipesu kuivab kiiresti ning seejärel saad seda kohe kasutada, sest kortsuriide üks suurimaid eeliseid on see, et seda kangast ei pea triikima.

 

Kui Sind lummab vähenõudlik ja eelarvamusi kummutav lõuendriie...

Veel üks imeline puuvillane riie voodipesu jaoks on lõuend. Tihti arvatakse, et see on kõva ja küllalt kare. Tänapäeval saame aga pakkuda midagi täiesti vastupidist - meie sortimendis olev lõuendriidest pakub hubasust ja pehmust kogu öö. Lisaks veel õhu läbilaskvus ja muud suurepärased omadused, mille naturaalne puuvillakiud kangale annab!

Sarnaselt kortsuriidele ei ole ka lõuendriidel mingeid eripärasid seoses pesemise, triikimise või kuivatamisega. Seda on parim pesta temperatuuril 40 kraadi. Pesuvahendid võid valida sellised, mis Sulle kõige rohkem meeldivad. Kui otsustad voodipesu triikida, on seda kõige parem teha pahempidi. Kellel aga pole aega või soovi, ei pruugi lõuendriidest voodipesu triikida. Seda pole vaja teha ning see voodipesu näeb suurepärane välja isegi siis, kui see on maitsekalt kortsus.

 

Üldised soovitused voodipesu hooldamiseks, olenemata kangast:

  • Uut voodipesu ostes vaata alati selle etiketti ja veendu, et kangas ei nõuaks erihooldust.
  • Pese voodipesu pahupidi.
  • Ära pese looduslikust kiust kangast koos sünteetiliste kangastega.
  • Samuti on oluline, et pesumasin poleks liialt täis – voodipesu peab seal vabalt ringi käima, et korralikult puhtaks saada.
  • Suurema kortsumise vältimiseks vali vähem pöördeid minutis.
  • Et vältida pleekimist ja kanga kokkutõmbumist, tuleks valida temperatuur mitte üle 40 kraadi.
  • Voodipesu pestakse sageli koos käterätikutega, kuid seda ei tohiks teha. Miks? Voodipesu kangas on pehmem ja rätikute oma karedam. Kui voodipesu pesumasinast välja võtad, võid sellel sageli näha ebemeid või nende puntraid. 

Usume, et see info aitab Sul oma voodipesu eest hästi hoolt kanda ja nautida mugavat und ning kaunist voodipesu pikka aega.

Seotud kaubad

avatar