Flanellist voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 30%!

Mis on GSM?

Tõenäoliselt olete märganud seda tähekombinatsiooni tekstiilitoodete kirjeldusi lugedes, kuid ei tea tegelikult, mida see tähendab? Selgitame täpsemalt, sest rätikute, pleedide, voodipesukomplektide ja muude tekstiilide ostmisel on GSM parameeter, mis aitab teha õige valiku.

GSM on lühend  Grams per Square Meter ), mis kirjeldab kanga kaalu ruutmeetri kohta. Praktikas kasutatakse ka g/m2 märgistust. See omadus on oluline, kuna see kirjeldab põhimõtteliselt kanga tihedust ja kvaliteeti.

Milleks GSM-märgistust kasutatakse?

Üldjuhul kasutatakse GSM-i parameetrina erinevate puuvillast, polüestrist, siidist jne valmistatud tekstiiltoodete kirjeldamiseks. Tasub teada, et mida suurem on GSM number, seda paksem ja raskem on kangas. See omadus on oluline, sest kõrgem GSM tähendab sisuliselt suuremat tihedust ja sellel on otsustav mõju tekstiiltoote kvaliteedile.

Peenele kangale on määratud väike GSM-väärtus, näiteks võib see olla suvine voodipesukomplekt kortsutatud puuvillast. Rätikute puhul näete suuremat arvu ning mida paksem ja kohevam on rätik, seda suurem on selle parameetri väärtus. GSM on ka tavaline mõõt, mida kasutatakse rõivatööstuses, aga ka muudes kangast kasutavates tööstusharudes, nagu mööbel või autod.

Kuidas GSM-i mõõdetakse?

See küsimus on ilmselt ka teil tekkinud - lõppude lõpuks ei lõika ega kaalu ju keegi kangast meetrite kaupa. Tegelikult kasutatakse GSM-mõõtmistel spetsiaalset seadet, mis arvutab indikaatori väärtuse ruutmeetri kohta.

Siiski tuleb rõhutada, et GSM on vaid üks paljudest tekstiiliparameetritest, mistõttu seda ei saa üheselt hinnata. Näiteks kui me räägime kvaliteedist, siis peaksime hindama ka selliseid omadusi nagu kanga tekstuur, elastsus jne. Ainuüksi kõrge GSM-i olemasolu ei tähenda, et kangas oleks selline, nagu ootate.

Mis on GSM? | Voodipesu | Nostrahome

Millised GSM-rätikud on parimad?

Rätikute valikul tasub kindlasti tähelepanu pöörata GSM-le, sest see on peamine tegur, mis määrab rätiku omadused: pehmuse, kohevuse, veeimavuse ja vastupidavuse. Ühte GSM-i suurust aga eraldi välja tuua ei saa, kuna igaühe vajadused ja huvid on individuaalsed.

Suuremate aasadega kootud pehmematel käterätikutel on madalam GSM, tugevamatel ja tihedamatel rätikutel aga kõrgem. Selle põhjal saate orienteeruda, millist rätikut otsite. Enamiku käterätikute GSM-indeks on vahemikus 400–600 g/m2. See on optimaalne valik, kuna selliseid rätikuid on mugav kasutada ja need imavad hästi niiskust. Kui valite kõrgema GSM-iga rätiku, peate leppima sellega, et see on märjana raske, kuivab kauem, kuid suudab kindlasti rohkem vett imada. Madalama GSM-iga on sauna- ja rannarätikud, mis on vähem tihedad, imavad vähem vett, kuid kuivavad kiiresti, on kerged ja neid on mugav kaasas kanda.

Millist GSM voodipesu valida?

Voodipesu valikul lähtuge ennekõike oma isiklikest soovidest ja vajadustest, mitte GSM numbrist. Suveks sobib õhem, kergem voodipesu, selliseid katteid peaks iseloomustama madalam GSM väärtus, näiteks 150-300 g/m2. See valik sisaldab õhukesi ja kergeid kangaid, mis on hästi ventileeritud, mugavad ja nahale õrnad.

Külmematel aastaaegadel, kui soovite soojust ja mugavust, sobib ideaalselt paksem voodipesu, näiteks flanellist voodipesukomplekt. Paksema voodipesu GSM võib kõikuda vahemikus 400–600 g/m2. See kirjeldab paksemat ja raskemat kangast, kuid selline voodipesu pakub talvel rohkem soojust ja mugavust.

Seega ärge lähtuge numbrist, vaid hinnake esmalt oma vajadusi ja vaadake seejärel GSMi - ehk aitab see teil teha lõpliku otsuse ja valida õige tekstiiltoote.

Seotud kaubad

avatar