Flanellist voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 30%!

Miks ei pruugi paks rätik olla hea rätik?

Rätiku valimisel soovid, et see oleks kohev, pehme ja õrn. Alateadlikult arvame, et need omadused kuuluvad paksudele rätikutele. Tundub, et kui on tegemist paksu kangaga, siis jääb see ka pärast mitmeid pesukordi kenaks ja ilusaks, aga kas see on tõesti õiglane esmamulje?

Imamisvõime

Jääb mulje, et paksem ja raskem rätik imab rohkem niiskust. Tegelikult on see nii vaid ühel juhul - kui rätik on valmistatud looduslikust kangast, näiteks puuvillast. Sageli ongi paksemad rätikud puuvillased, mis suudavad endasse rohkem vett imeda. Sünteetilised või segakiust rätikud võivad olla väga paksud, kuid nende imavustase ei ühti puuvillaga.

Tasub siiski meeles pidada, et paksu vett täis rätiku kuivamine võtab kauem aega. Seetõttu on mõnel juhul siiski parem valida õhem ja kiiremini kuivav looduslikest kiududest rätik. Näiteks rannas, basseinis või saunas tahetakse alati olla soe ja kuiv, seega ei ole paks rätik parim valik.

Pehmus

Rätiku paksus on pehmuse aspektist vähem oluline. Paljud inimesed seostavad alateadlikult kohevust ja pehmust identsete omadustena, kuid see on tõesti üsna kaugel. Tegelikult sõltub rätiku pehmus selle kangast ja hooldusest. Kõige populaarsemad ja kauakestvamad on puuvillased rätikud. Neid saab pesta täitsa ilma pesupehmendajata või ainult väga väikest kogust kasutades. On oluline, et rätikut pestaks regulaarselt ja kiududele (silmustele) ei koguneks mustust või pesuvahendi jääke. Siis jääb puuvill alati pehmeks, olenemata rätiku paksusest.

Miks ei pruugi paks rätik olla hea rätik?

Vastupidavus

Paksem tähendab tugevamat. Selles väide on tegelikult tõene, kahekihilisi rätikuid saab kauem kasutada. Kuid rätikute puhul on äärmiselt pikk kasutus siiski pigem puuduseks kui eeliseks. Rätiku värvid tuhmuvad aja jooksul paratamatult, kuid kui rätik ise on endiselt hea kvaliteediga ja täidab oma funktsiooni hästi, siis justkui ei tahakski sellest loobuda. Võib-olla on lihtsam selle pärast mitte muretseda ja vaadata, kus rätikuid palju kasutatakse (ja pestakse)? Jah, need on hotellid, spaad ja muud sarnased asutused, kes valivad julgelt standardsed puuvillased rätikuid. See on optimaalne lahendus kvaliteedi ja vastupidavuse ühendamiseks.

Hind

Üldiselt pole rätik eriti kallis ost. Kui aga teil on rätikutele erilisi nõudmisi, tõuseb ka nende hind kindlasti. Kui rätiku paksus, kujundus või värv on teisejärguline, siis sobib odav puuvillane rätik ka suurepäraselt. Kui soovid veidi luksuslikumat toodet, siis meeldivad harjatud puuvillast rätikud sulle kindlasti. Nende kiude seast eemaldatakse lühemad kiud, mis annavad tavalisele puuvillale rohkem tekstuuri. Tänu sellele on harjatud puuvillast tooted äärmiselt pehmed ja õrnad, lisaks on nad kulumiskindlamad ja peenema välimusega.

Paks või õhuke?

Koduseks kasutamiseks sobivad nii õhukesed kui ka paksud rätikud, nii et igaüks saab endale meelepärase valida. Kõige olulisem on eelistada looduslikke kiude, mis tagavad suurepärase niiskuse imavuse ja kiire kuivamise. Kui lähed ujuma, võib paks rätik olla ebamugav, sest selle kuivamine võtab kauem aega ning see nõuab ka kotis rohkem ruumi - seega kaalu, kas see on tõesti selles olukorras õige valik? Seda enam, et nii paksemad kui ka õhemad rätikud täidavad mõlemad oma ülesannet ja püsivad õige hoolduse korral pikka aega pehmetena.

Seotud kaubad

avatar