Flanellist voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 30%!

Pilk voodilinade ajalukku

Voodilinal on magamistoas väga oluline koht ja sellel on suur mõju meie une kvaliteedile. Samal ajal täidab see dekoratiivset funktsiooni ja lisaks aitab see säilitada madratsi hügieeni. Linade kasutamine tundub meile nii tavaline, et me isegi ei mõtle sellele, kuidas need leiutati ja millised asjaolud nende tekkimiseni viisid. Kutsume teid vaatama tagasi minevikku ja nende tekstiilide kohta veidi rohkem infot saama.

Voodipesu läbi tarbimis ajaloo

Võrreldes teiste magamistoa tekstiilidega on voodilina üks vanemaid tekstiiltooteid. Nende ajalugu ulatub tagasi Vana-Egiptusesse: iidsed joonistused näitavad, et inimesed magasid luksuslikult kaunistatud kangal. Iidsetel aegadel olid linad rikkalikult kaunistatud ja hinnatud nende välimuse ja kvaliteedi poolest.

Euroopas on voodilinad pärit keskajast ja neid kasutati polstrite katmiseks. Samamoodi kasutatakse neid tänapäeval, seega võib öelda, et voodi ettevalmistamise traditsioon on väga vana. Tagantjärele tasub siiski märkida, et mitte ainult voodis ei leidnud linad oma otstarvet - kunstnikud kasutasid neid ka lõuendina. Keerulise ja halvasti organiseeritud tootmise tõttu olid linad tollal kallis luksus ja sageli kättesaadavad vaid jõukamatele. Olukorda muutis tööstusrevolutsioon, mis sisuliselt tõi kaasa linade laialdase populaarsuse.

Voodilinadega seotud traditsioonid

Ühevärvilised voodilinad on tänapäeval populaarsed, kuid see ei olnud alati nii. Indias on linu, nagu vaipugi, valmistatud tuhandeid aastaid ning nende kaunistamise traditsioonid on säilinud tänapäevani. Linad on rikkalikult trükitud, sageli loodusmustrite ja -sümbolitega, taimede ja erksate värvidega.

Peruus Andide mägedes valmistatakse linu alpakavillasest lõngast ja sellele on folkloor kultuuris omistatud erinevaid tähendusi. Linad, nagu teisedki tekstiilesemed, on erinevatel maadel alati olnud kultuuri osaks ja kuna nende peal on palju ruumi, oli kunstnikel koht, kus end väljendada. Kaunistamiseks kasutatakse sümboleid, geomeetrilisi mustreid, ornamente. Värvigamma sõltus kultuurist, vanimad linad kooti kodus käsitsi, nii et need olid omanäolised ja eksklusiivsed.

Leedus kaunistati linasid ka tikandite, nende servade keeramise ja ääristamisega. Nagu teisedki kodutekstiilid, olid kaunilt kaunistatud linad iga koduperenaise au  ja oluline osa tema pärandist.

Pilk voodipesu ajalukku | Voodilinad | Nostrahome.ee

Faktid, mida te linade kohta ei teadnud

Linad on tänapäeval valmistatud erinevatest materjalidest: puuvillast, villast, siidist, sünteetilisest materjalist jne, kuid valikul on oluline eelistada looduslikke kiudusid, sest on oluline, et lina oleks hingav.

Enamik voodilinu toodetakse Hiinas (umbes 40 protsenti maailma linadest), kuid see ei tähenda, et hiinlased ise neid tarbiksid. Need tekstiilid rändavad üle kogu maailma, kuid mitte kõik ei kasuta neid ühtemoodi. Prantslastele meeldib end linaga katta. Loomulikult on nende kasutuses olevad linad suuremad, kuid neid kasutatakse tõesti teki asemel või alternatiivina tekikotile. Proovige järele, teile võib meeldida prantsuse vooditegemise viis.

Lina võis olla esimene vihje madratsile, mis pani inimesi mõistma, et polstril on mugavam magada. Kuigi linu kasutati kõige sagedamini kaitseks putukate vastu, pidid need mõnes piirkonnas kaitsma ka maagiliste vaenlaste eest.

Kas teadsite, et on olemas taskutega linad? Jah, need on linad, mis ulatuvad üle voodiääre maani ja mille külgedel on mugavad taskud, kuhu saab hoida väikseid asju: raamatuid, kella jne.

Voodilinad tänasel päeval

Tänapäeval kasutatakse linu laialdaselt kogu maailmas ja ilma nendeta on raske oma voodit ette kujutada. Kui vanasti valmistati voodilinu sagedamini villast, linasest või isegi siidist, siis tänapäeval domineerib nende tekstiilide turul puuvill, mis on suhteliselt odav ja väga praktiline kiud. Kuigi pakkumisest leiab ka sünteetilisest riidest ja villast linu. Ometi on linade kaunistamise traditsioon vaikselt hääbumas ja tänapäeval on populaarseimad lihtsad linad, mis on tavaliselt neutraalses, kergesti sobitatavas toonis.

Umbes 19. sajandil USA-s on populaarseks saanud uut tüüpi linad – kummiga voodilinad. See oli uudsus, mis leidis kiiresti oma fännid. Lina serval olev kummi tagab mugavuse ja takistab lina libisemist, nii et koduperenaised võtsid selle uuenduse kiiresti omaks ja see muutus populaarseks kogu maailmas. Kuigi klassikalisi paigaldatud linikuid kasutatakse endiselt ja hinnatakse nende esteetilisuse pärast, ei saa eitada, et kummiga lina on kindlasti mugavam.

Seotud kaubad

avatar