Flanellist voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 30%!

Kuidas valida endale õige padi?

Magades veedame üsna palju aega - peaaegu poole oma elust, seega tasub kindlasti hoolitseda selle eest, et uni oleks rahulik ja mugav. Mida paremini magad, seda paremini veedad ka päeva ning oled õhtuni energiline ja hea tujuga. Pole võimalik ennast välja puhata ilma korraliku padjata. Seega arutleme, millele peaks tähelepanu pöörama padja valimisel.

 

Mida tasub teada patjade kohta?

Paljud on märganud, et padjad erineva täidisega – selle teadmise eest võime tänada tootjaid, kes seda reklaamides alati rõhutavad. Paljud aga unustavad, et patjadel on ka erinev suurus, millele tasuks alati tähelepanu pöörata. Padja suurus on erinev, kuna inimeste kehaehitus, vajadused ja isegi magamisharjumused on erinevad. Padjale peaks mugavalt asetama mitte ainult pea, vaid ka kaela – selle põhjal on võimalik "mõõta" patja ja valida õige suurus, mis on väga individuaalne.

Samuti on patjadel erinev kuju. Lastele ja teismelistele soovitatakse 40 x 60 cm ja täiskasvanutele 50 x 70 cm suurusega patja. See optimaalne suurus tagab, et pea ei kukuks une ajal padjalt ja püsiks alati mugavas asendis.

Teine oluline omadus on padja kõrgus. Ekslik on arvata, et kõva padi on kõrgem. Padja kõrgus on eraldi omadus, mis võib varieeruda olenemata sellest, kas padi on kõva või pehme. Kõrguse peaks valima vastavalt õlgade laiusele ja madratsile: kõvema madratsi puhul sobib kõrgem padi, sest keha vajub une ajal vähem madratsi sisse. Ja vastupidi – kui madrats on pehme, peaks padi olema madalam, et mitte tekitada kaelale liigset barjääri.

Kui oled märganud, et magades paned käe padja alla, tähendab see seda, et kasutatav padi on liiga madal ja tuleks välja vahetada. Võib-olla ei tunne sa praegu veel negatiivset mõju, kuid pikemas perspektiivis võib tekkida kaela- või seljavalu, sest see ei taga une ajal selgroo õiget asendit ja keha ei saa lõõgastuda.

  

Kuidas valida endale õige padi? | Padjad | Nostrahome

Missugune padi, selline ka uni

Padja peaks valima vastavalt magamisharjumustele. Kui magad selili, siis tasuks vaadata madalam ja keskmise pehmusega padi. Suurepäraselt sobivad nii klassikalise, kui ka ortopeedilise kujuga padjad (nn laineline). Selline padi ei suru selili magades kaelale ning aitab hoida sobivat pea asendit, erinevalt suurtest ja kõrgetest patjadest. 

Neile, kellele meeldib kõhuli magada, sobib kõige paremini pehme ja madal padi, millesse saab justkui sisse sukelduda. Mida pehmem padi, seda loomulikum on kõhuli asend ja kaela piirkonnas ei teki pinget. 

Kui magad sageli külili, tasuks valida kõrgem ja kõvem padi. Kõrgus peaks vastama õla laiusele, et tagada kaelale mugav tuge. Suurepäraselt sobivad mitte ainult klassikalised padjad, vaid ka ortopeedilise kujuga padjad, mis on kaela ümber justkui raamina. Külje peal magades peaks padi täitma õla ja kõrva vahele jääva tühimiku, nii et see peaks olema piisavalt jäik. Eriti kõva ja pehme padjaga külili magada pole mugav, ärgates võid tunda õlgade ja selja piirkonnas pinget.

Kui oled märganud, et tunned hommikuti kaelavalu ja sinu keha pole välja puhanud, siis on aeg padi välja vahetada. Kui neid märke ignoreerida, tekivad hiljem ka teised probleemid: krooniline seljavalu, jäsemete tuimus ja intensiivsed valud puusaliigeste piirkonnas. Usu, padja vahetamine on kindlasti lihtsam, kui pideva väsimuse ja kehapingete all kannatamine.

 

Miks on oluline padja kuju?

Teine aspekt, millele peaks tähelepanu pöörama, on padja kuju. Klassikalise kujuga nelinurksete patjade asemele tulevad moodsamad ortopeedilised padjad, mis võivad varieeruda lainekujulisest kuni silindriliste või koguni ümmargusteni. Neil on lohk pea jaoks ning need on tihti valmistatud mäluga materjalist, mis laseb padjal hoida unikaalset, pea ja õlgade kujule vastavat vormi

Modernse kujuga padjad kordavad pea, kaela ja õlgade kuju ning sobivad erinevatele magamisasenditele. Kuid need ei ole nii universaalsed, nagu mõnikord reklaamitakse. Ortopeedilised padjad võivad mõnele sobida ja teistele mitte, kuid kõige parem viis selle teada saamiseks on patja „mõõta“. Klassikalise kujuga patjade puhul on riskid väiksemad: need muudavad kergesti kuju ja on paindlikumad. Kui aga otsid kõvemat patja, tasub kindlasti proovida modernse kujuga patju – võib-olla on just sellisel padjal magamine mugavam.

Seotud kaubad

avatar