Võib tarne võtta aega kuni 7 tööpäeva.

Mis teeb kapokkiu eriliseks?

Tõenäoliselt oled voodipesu otsides seda ebatavalist nime silmanud. Kapoki kiududest valmistatakse tekke ja patju. Seda kasutatakse ka päevatekkide pehmendamiseks, sobib ideaalselt beebide voodipesuks ja mõnikord kasutatakse seda ka mänguasjade täidiseks. Kuid kas tead, mis teeb selle kiu eriliseks ja millised on selle omadused? Uuri kapoki kiudude kohta lisainfot - see on üks parimaid valikuid kvaliteetse ja rahuliku une tagamiseks.

Kuidas kapoki toodetakse?

Esiteks on see kiud täiesti looduslik ja taimne. See on ekstraheeritud tõelise kapokipuu viljadest. Tegemist on metsikute puudega (kasvatatakse puidu saamiseks ainult Kagu-Aasias), mille kiudu kogutakse ainult käsitsi ja mida on üsna raske kedrata. Kuid see on seda vaeva väärt, sest kapok on kõige kergem looduslik kiud maailmas, lausa 8 korda kergem kui puuvill! Selle kerguse saladus on õhk, mis moodustab koguni 80% kiust. Seega kui soovid justkui pilve peal magada on kapokkiust padi ja tekk parim komplekt.

Huvitaval kombel ei kasutatud kapokki esmalt mitte voodipesus, vaid päästevestides, näiteks kuulsa Titanicu vestides, ronimisjalatsite isoleerimiseks jne. Tänapäeval, kui sünteetilised materjalid on muutunud odavamaks alternatiiviks, kasutatakse kapokkiu eeliseid seal, kus on vaja mugavust ja loomulikkust.

 

Kapokkiudude omadused

Lisaks sellele, et kapok on looduslik ja uskumatult kerge, on see ka hüdrofoobne - see ei ima vedelikku, see lihtsalt voolab kangalt maha. Seda tänu õhukesele vahakihile, mis kapokki loomulikult katab - see kaitseb kiudu suurepäraselt niiskuse eest. Seetõttu on kapokist voodipesu ideaalne higistajatele, lastele ja haigetele. Kangas ei ima niiskust, seega ei teki une ajal ebameeldivat külma higi tunnet.

Lisaks sellele on kapok väga hingav ja reguleerib ka ise temperatuuri, täpselt nagu vill: kui on külm, pakub see soojust, ja kui on soe, aurustub liigne soojus õhku. See protsess on tingitud kiudude sees olevatest õhutaskutest, mis tagab une ajal mugavuse.

Suletekke ja -patju reklaamitakse sageli parima valikuna, kuid tegelikult on tänapäeva turul nende kiudude päritolu väga raske kontrollida, seega ei saa tootjad voodipesu kvaliteeti tagada. Kapokkiu puhul on kõik palju selgem - see on lihtne, orgaaniline ja taimne, seega vastab alati nõuetele. Teisisõnu, ei ole keemilisel töötlemiseks mõtet, pigem vastupidi - see võib kiu omadusi halvemaks muuta. Seetõttu on kapokist tekid ja padjad alati tõeliselt looduslikud.

Ja voodipesu heade omaduste tagamine on ülioluline. Looduslikud taimsed kiud ei põhjusta allergilisi reaktsioone ning nende hüpoallergeensed omadused hoiavad tolmulestad ja muud parasiidid eemal. Seega võid alati loota kapokkiududest valmistatud toodetele, sest kõik nende omadused on looduslikud.

Kapokist voodipesu hooldus

Võib öelda, et kapokist teki või padja ainus puudus on see, et seda on veidi keerulisem hooldada, kuid seda ei maksa siiski karta. Kui järgid paari lihtsat reeglit, kestavad kapokitooted kaua ja säilitavad oma omadused suurepäraselt.

Kapokist tekid ja padjad on masinpestavad. Soovitatav on valida lühike ja intensiivne pesuprogramm 60 °C kraadi juures koos tsentrifuugiga. Pärast pesu on soovitatav kapokist voodipesu kuivatisse panna ja vältida selle pikaaegset märg olemist, sest see võib põhjustada kiudude kokkukleepumist ja raskemaks muutumist.

Vali kuivatis 30-40-minutiline kõrge kuumusega programm. Võta programmi lõppedes voodipesu välja, lase sel jahtuda ja pane uuesti sama programmiga kuivatisse. Seda protsessi tuleb korrata, kuni voodipesu on täiesti kuiv. Sõltuvalt kuivatist ja valitud programmist piisab tavaliselt 2-3 tsüklist.

See eriline pesu on vajalik hüdrofoobsuse tõttu - kapok ei ima vett, mistõttu koguneb see kiudude molekulide ümber ja vett ei ole võimalik ilma aurustamiseta eemaldada. Voodipesu ei pesta sageli, seega on see väike vaev võrreldes kapokist voodipesu eelistega. Kapokist voodipesu tuleks pesta ainult siis, kui sellel on plekid, ja ennetav pesemine ei ole vajalik, sest parasiidid ei suuda selles kius elada.

Seotud kaubad

avatar