Flanellist voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 30%!

Villaallergia: müüt või tõde?

Me kõik mäletame ilmselt oma lapsepõlvest, et vill "hammustab". Kas see ebameeldiv tunne on villaallergia? Kas vill võib üldiselt allergiat tekitada – see on ju üks populaarsemaid looduslikke kiude! Selles artiklis avaldame kogu tõe villaallergia kohta.

Kas vill tõesti ärritab nahka?

Jah, tuleb tunnistada, et looduslik vill pole just kõige pehmem ja mõnusam kiud. Vastupidiselt levinud arvamusele ei ärrita vill siiski nahka ja karedam puudutus on isegi kasulik - see stimuleerib vereringet ja annab sooja. Vill võib aga nahka ärritada, kuid sellised juhtumid on väga harvad ja esinevad vaid lanoliini suhtes allergilistel inimestel. Lanoliin on villases riides looduslikult esinev õli, kuid villaste toodete valmistamisel Lanoliin on villases kangas looduslikult esinev õli, kuid see eemaldatakse ja pestakse välja villaste toodete tootmisel, jättes alles vaid väga väikese koguse (muidu võiksime seda lõhna tunda ja see lõhn ei ole paljudele meeldiv).

Seega ei ole allergeeniks villakiud ise, vaid selles sisalduv lanoliin. Selle materjali allergiajuhtumid on väga haruldased, kuid lanoliini saab kiududest välja pesta. Teisest küljest sobib villa ainulaadsete omaduste tõttu kõigile, isegi neile, kellel on tundlik nahk, dermatiit või ekseem.

Kuidas tundlikkus villa suhtes avaldub?

Jämedad kiud (mitte ainult vill) võivad põhjustada sügelevat nahatundlikkust, kuid see ei ole allergiline reaktsioon. See tundlikkus võib avalduda ka lööbe, aevastamise, silmade punetuse, nohuna. Selliseid reaktsioone esineb tänapäeval siiski suhteliselt harva, kuna kasutatakse keerukamaid villatöötlemistehnikaid, mis muudavad kiudained peenemaks, pehmemaks ja paremini käsitletavaks. Lisaks on võimalik valida segakangaid: lambavill on segatud pehmema kitse- või muu villaga, samuti puuvilla, polüestriga.

Millal võib vill ikkagi põhjustada allergilist reaktsiooni?

Kuigi vill võib nahka rohkem või vähem ärritada, ei põhjusta see iseenesest allergiat. Välja arvatud juhul, kui... sa hoolitsed oma villase voodipesu eest halvasti. Võimalik, et villa ebaõige hooldus võib muuta selle allergiaallikaks.

Villaallergia: müüt või tõde? | Pleedid | Nostrahome.ee

Kui pesed villaseid tooteid ja kasutad liiga palju pesu- või pesupehmendajat, võivad nende jäägid villa sisse jääda ja nahka ärritada. Kangapesuvahendites kasutatakse erinevaid keemilisi lisandeid ja lõhnaaineid, mis võivad põhjustada allergiat. Üldiselt on soovitatav villast voodipesu (tekid, pleedid) mitte pesta. Pesemine võib kahjustada kiudude välimust ja omadusi, põhjustada villa pinna kõveraks muutumist ning kuum vesi põhjustab villaste toodete kokkutõmbumist. Parim viis puhtuse eest hoolitsemiseks on keemiline puhastus, kuid ka seda ei tohiks kuritarvitada. Vill tõrjub oma looduslike omaduste tõttu kogu mustuse ega ima endasse lõhnu, mistõttu pole sagedane puhastamine lihtsalt vajalik.

Miks sobib villane voodipesu allergikutele?

Paljusid allergiaid ei põhjusta mitte konkreetne kiudaine, vaid selles elavad tolmulestad või muud parasiidid. Vill on täiesti ohutu - see sobib ideaalselt isegi neile, kellel on hingamisprobleemid ja astma. Looduslik vill absorbeerib ja aurustab niiskust kiiresti, mis tähendab, et kiud ei loo soodsat keskkonda bakteritele, seentele ja tolmulestadele. Seetõttu on villane pleed hea valik mitte ainult koju, vaid ka aeda (ka harvemal kasutamisel ei kogu kangast niiskust).

Paljude jaoks põhjustab tolm kui mitte allergiat, siis vähemalt aevastamist. Muidugi võib tolmuallergia põhjustada ka palju ebameeldivamaid sümptomeid. Villatooteid valides ei pea aga selle pärast muretsema, sest villakiud imavad võrreldes udusulgede või sulgedega tunduvalt vähem tolmu. See muudab villase voodipesu suurepäraseks valikuks allergikutele. Villane tekk pole mitte ainult soe ja mugav, vaid ei levita tolmu isegi tugeval raputamisel.

Kas polüester on hea alternatiiv villale?

Villased pleedid võistlevad polüestrist tehtutega, kuid tuleb tunnistada, et üks pool võidab. Villane pleed on alati soojem, vastupidavam, praktilisem ja luksuslikum, kuid paraku mitte nii pehme. Kui oled pehmuse nimel valmis ohverdama villa suurepärased omadused, siis mõtle allergiatele, mida polüestertoodete puhul esineb palju sagedamini.

Polüester on sünteetiline kiud, mille valmistamiseks kasutatakse erinevaid kemikaale ja värvaineid. Selle tulemusena võivad tekkida erinevad allergilised reaktsioonid, kanga meeldiv kokkupuude nahaga muutub peagi vähem meeldivaks. Tegelikult põhjustavad sünteetilised kangad palju tõenäolisemalt allergiat, sest need koguvad rohkem tolmu ja nende kehvemate niiskusejuhtivus omaduste tõttu rohkem tolmulesti.

Kokkuvõttes on villane pleed igati parem valik, isegi kui sul on tundlik või allergiline nahk. Sellist pleedi võid kasutada teki asemel, end selle sisse kerida, nii on puudutus nahal pehme ja mõnus. Ja kui te oled üks neist „õnnetutest“, kes on allergiline lanoliini suhtes, siis võib sulle sobida sünteetilisest kiust pleed, kuid me soovitame siiski esmajärjekorras puuvilla. Puuvillane pleed juhib niiskust paremini ära ja võib tänu oma suurepärasele hingavusele põhjustada vähem allergiat.

Seotud kaubad

avatar