Flanellist voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 30%!

Kuidas valida käterätikuid?

Rätikud tunduvad vannitoas nii loomulikud, olles ruumi lahutamatuks osaks. Nii me isegi ei mõtle, et seal olles ei täida need mitte ainult oma põhifunktsiooni, vaid muutuvad ka vannitoa interjööri detailiks.

Samuti on just käterätt see riideese, mis lisaks riietusele kõige sagedamini nahaga kokku puutub. Seega on loomulik, et me soovime, et see oleks kohev ja pehme. Näiteks umbes selline, nagu hotellides on. Seal mõtleme ikka, kuidas need seal niisugused püsivad ja kas nende hooldamine on väga kallis. Tõde on aga see, et kõige olulisem on rätiku õige valik ja hooldamine – sellest piisab, et saaks iga päev pärast pesemist nautida pehme ja koheva rätiku puudutust. Niisiis räägime seekord rätiku valikust: millele tuleks pöörata tähelepanu ja mida peaks kindlasti vaatama, et saaksime rätiku kvaliteeti kaua nautida?

 

Kangas

Selles kontekstis me ilmselt üllatusi ei paku. Me ei paku midagi erilist ja üliharuldast, sest asja mõte peitubki lihtsuses. Parim valik on kõige loomulikumad ja suurepäraste omadustega puuvillased rätikud. Puuvill on ideaalne valik nii täiskasvanutele kui lastele ja isegi kõige väiksematele, äsja sündinud beebidele. See on õrn, hingav, imab suurepäraselt niiskust, ei ärrita nahka ning täidab oma funktsioone suurepäraselt. Ärgem unustagem, et niiske nahk on tundlikum. Kui oled juba niigi ülitundlik või kaldud allergiatele, tuleks peale pesemist eriti tähelepanelik olla. Puuvillane rätik imab suurepäraselt sisse kõik veepiisad ja selle kiudude õrn libisemine nahal ei ärrita.

Puuvillaste rätikute laia valikut uurides märkad ka, et mõned neist on kammpuuvillast. Sellel on veelgi suurem niitide tihedus, nii et ükski veetilk kehal ei jää puutumata. Kammpuuvill on ideaalne valik neile, kes hindavad kõrgeimat kvaliteeti. See saadakse kiu spetsiaalsel töötlemisel - kiud kammitakse, eemaldades nii lühikesed karvad ja muud ebavajaliku ning jättes alles vaid kvaliteetse kiu.

Samuti ei tea kõik, et puuvilla puhul tasub heita pilk ka päritolumaale. Heaks valikuks on Pakistan, Egiptus, Türgi, Moldova jm. Seal kasvatatakse parimat puuvilla.

Üldiselt käterättidest rääkides ei tasuks vaadata sünteetiliste materjalide poole. Võib-olla avaldavad sellised tekstiilid muljet hinna või teatud disainilahendustega, kuid looduslik kiud on märja nahaga kokkupuuteks ja selle kuivatamiseks kindlasti parem valik. Sünteetilisest kiust rätikud – ka paksud – ei ima vett, mistõttu ei ole sellise kangaga keha kuivatamine mõnus.

 

 

Milline suurus valida?

Vannilinade suuruseid on sama laias valikus kui kujundusi, seega mõtle läbi, mida Sul vaja on. Kui Sulle meeldib pärast pesemist end rätiku sisse mässida ja tahad, et see ümbritseks kogu keha, otsi midagi suuremat. Suurte vannilinade laius on tavaliselt alates 70 cm, pikkus 140–180 cm. Veelgi suuremaid rätikuid leiab ranna- ja saunalinade seast. 

Väiksemad rätikud ei ole mõeldud kogu keha kuivatamisele, vaid selle eraldi osadele, näiteks kätele, näole või jalgadele. Sageli on naisel juuste jaoks eraldi väiksem rätik. Kogu keha väiksema rätikuga kuivatada ei ole mugav, kui Sa pole just väga kõhn ja lühike.

Lapsele rätiku valikul tuleks arvestada ka tema pikkust. Vanemate ja pikemate laste puhul võib juhinduda eelmainitud soovitustest, väiksematele ostes tasub eelistada aga väiksemaid rätikuid. Neid on lapsel mugavam kasutada ja kangas kuivab veelgi kiiremini.

 

Paksus

Jällegi võib mainida hotelle, mille rätikuid tavaliselt kõik imetlevad. Need tunduvad alati paksud, pehmed ja kohevad. Seega on ilmselge, et mida paksem on rätik, seda pehmem ja luksuslikum see tundub. Samuti täidab see paremini oma põhifunktsiooni, imades palju rohkem niiskust. Kui kardad, et rohkem niiskust imanud rätik kuivab väga kaua, siis selle pärast ei pea muretsema. Puuvillastelt käterätikutelt aurustub vesi suurepäraselt, mistõttu ka paks rätik kuivab üsna kiiresti.

Rätikute paksus on näidatud grammkaaluna. Kui see on vahemikus 350-600 g/m2, on see suurepärane valik. Sellest piisab, et rätik täidaks ideaalselt oma põhifunktsiooni ning oleks ka vastupidav ja kauakestev. Väiksema grammkaaluga rätiku valikul tuleks arvestada, et see kulub kiiremini ja imab palju vähem niiskust, mistõttu ei kuivata see keha nii tõhusalt. Õhemate toodete hind on madalam, mis on arusaadav, kuid tõenäoliselt pead selle funktsionaalsuses pettuma.

 

Kvaliteetne õmblustöö

Internetist ostes on muidugi veidi keeruline veenduda, kas õmblustöö on kvaliteetne – seda saad teha alles pärast ostu kättesaamist ja lahtipakkimist. Ära seda veelgi edasi lükka. Kvaliteetsel rätikul on korralikult tagasipööratud ja palistatud servad, seal ei tohiks olla väljaulatuvaid niite. Halvasti õmmeldud rätik võib juba pärast esimest pesu oma kuju kaotada ja servade õmblused võivad aja jooksul hargneda.

 

 

Kas disain on oluline?

Kuigi see ei ole esimene kriteerium, mille järgi kaaluda, ei tasu ka värvidele, mustritele ja ülejäänud disainile läbi sõrmede vaadata. Kui oled rätikud eelmainitud kriteeriumide järgi juba välja valinud, vaata järgmisena nende välimust. See peaks Sinu vannitoa interjööriga sobima. Ühevärvilised rätikud aitavad luua esteetilise disaini, toetavad suurepäraselt minimalistlikke ideid ja on ka suurepäraseks tasakaalustajaks kirjudele vannitoaplaatidele või dušikardinale. Seevastu kirjud rätikud, mis on kaunistatud näiteks lillede, taimede, loomade või muude motiividega, võivad aidata ellu viia üsna julgeid ja originaalseid ideid. Samuti tasub mainida, et valgete rätikute valik on alati sobiv. Võitmatu klassikana sobivad need mistahes stiilis vannitoa interjööri, olgu see siis põhjamaises või Provence’i, minimalistlik, moodsas, urbanistlikus või veel mõnes muus stiilis.

 

Kõigi nende soovituste järgi peaksid leidma suurepärase kvaliteediga rätiku, mille head omadused avaldavad pikka aega muljet. Tõsi, valik pole ainus oluline asi – isegi kõige kvaliteetsem rätik võib oma välimuse kaotada, kui seda korralikult ei hooldata. Seega pea meeles, et rätikuid on kõige parem pesta muust pesust eraldi, maksimaalselt 40-kraadisel temperatuuril ja sageli – optimaalne oleks pesu iga viie päeva tagant. Pesemisel vali rätikutele mõeldud pesuvahend ja kasuta mõõdukalt pesupehmendajat. Sellega liialdamine teeb karuteene, mis korrutades teeb karuteene – kangas ei jää siis enam pehme, vaid just nimelt kõva ja kare.

avatar