Flanellist voodipesu soodusmüük, hinnad all kuni 30%!

Mis on OEKO-TEX® ja mida see märk tähendab?

Tarbijad soovivad tänapäeval üha rohkem teavet tootmisprotsessi kohta ning ettevõtted muutuvad järjest avatumaks ja läbipaistvamaks. Probleem on selles, et pikkade lugude kuulamine igavestest tootmisprotsessidest ei oleks huvitav, isegi kui tegemist on eetika, ökoloogia ja teadlikkuse teemaga. See probleem lahendatakse sertifitseerimise ja erimärkide andmisega – märki nähes teavad tarbijad, et toode vastab teatud standarditele.

Üks selline kaubamärk on OEKO-TEX®. Paljud on seda näinud erinevatel tekstiiltoodetel, kuid mitte kõik ei tea, mida see tegelikult tähendab. Seda märki näete ka meie poes pakutavatel toodetel, seega kutsume teid lugema ja tutvuma lähemalt.

Kes annab OEKO-TEX® märgi ja mille eest?

OEKO-TEX® märgi eest vastutab samanimeline organisatsioon, mis tegutseb aastast 1992 ja asub Šveitsis. Selle asutamise ajendiks olid ülemaailmsed mured tooteohutuse ja keskkonna pärast. Samal aastal võeti kasutusele OEKO-TEX® 100 standard, mis näitab, et toote valmistamisel ei kasutata enam kui 100 kahjulikku ainet, mis on potentsiaalselt ohtlikud nii inimestele kui ka keskkonnale.

Need on kemikaalid, mille puhul testitakse iga toote elementi eraldi. Näiteks voodipesu sertifitseerimisel kontrollitakse kangast, niite, tõmblukke, voodrit jne. Valides OEKO-TEX® 100 standardiga märgistatud tooteid, võite tunda end turvaliselt ja olla kindel, et nende valmistamisel kasutatakse ohutuid materjale.

Loomulikult on tööstus alates 1992. aastast üsna palju muutunud, mistõttu OEKO-TEX® 100 standardit uuendatakse pidevalt ning ohtlike ainete loetelu vaadatakse üle ja täieneb. Huvitaval kombel kehtivad samad tingimused kõikides riikides, olenemata toote valmistamise kohast. Sertifitseerimine on vabatahtlik, kuid paljud ettevõtted on selle eeliseid juba tundnud – tarbijad usaldavad OEKO-TEX® kaubamärki, mistõttu üha enam tootjaid testib oma tooteid sõltumatutes laborites, et saada OEKO-TEX® sertifikaat.

Mis on OEKO-TEX® ja mida see märk tähendab? | Voodipesu | Nostrahome.ee

Kas OEKO-TEX® sertifikaadiga tooted on ökoloogilised?

See küsimus on paljudel ostjatel. Tegelikult olid mahetekstiilitootjad esimeste seas, kes oma tooteid sertifitseerisid – nad ei pidanud loobuma kahjulike ainete kasutamisest, kuna mahetoodete valmistamisel neid nagunii ei kasutatud. Seetõttu identifitseeritakse OEKO-TEX® sageli keskkonnasõbralikkusega.

OEKO-TEX® 100 standard aga kinnitab toote ja selle komponentide ohutust ja "puhtust" (ei sisalda kahjulikke kemikaale). Näiteks selle märgiga voodipesu ostes võite olla kindel, et kiu ekstraheerimisel ja töötlemisel ei kasutatud kahjulikke aineid. OEKO-TEX® 100 standardiga ei saa aga sertifitseerida ainult mahetooteid – see tagab toote ohutuse inimestele ja keskkonnale.

Miks peaksite valima OEKO-TEX® sertifikaadiga tooteid?

Kuigi tööstuses võidakse legaalselt kasutada erinevaid potentsiaalselt mürgiseid või mürgiseid aineid, ei taga need tarbijatele kvaliteeti ja ohutust. Valides OEKO-TEX® märgiga märgistatud tooteid, võite olla kindel, et need ei sisalda kemikaale nagu formaldehüüd, nikkel, asovärvid jne. Sellised ained võivad organismi sattuda läbi naha, mistõttu on ülimalt oluline valida ohutu voodipesu.

Turvaliselt valmistatud voodipesu ei põhjusta allergilisi reaktsioone, mida tavaliselt põhjustavad värvained ja sünteetilised pehmendid. Lisaks on OEKO-TEX® 100 standardi piirväärtused sertifitseerimisel palju madalamad kui riiklikul või rahvusvahelisel tasemel. Tänu sellele on sertifitseeritud tooted täiesti ohutud kasutamiseks isegi tundliku nahaga imikutele või lastele. Muide, sertifitseerimisel pööratakse lastele erilist tähelepanu - tehakse spetsiaalsed testid, et selgitada välja, kas beebi ei saa voodipesu närides ja imedes kahjulikke aineid.

Sertifitseerimiseks vajalikke eriteste viivad läbi 18 erinevat sõltumatut laborit üle maailma. Ja sertifikaat ise ei ole igavene – seda antakse ainult üheks aastaks ning pärast seda perioodi testitakse tootenäidised uuesti ja sertifitseeritakse uuesti.

See tundub tõesti keeruline, kuid see kõik on väärt OEKO-TEX® märgiga kaasnevat tarbijate usaldust. Ohutute tekstiiltoodete otsimisel tasub alati eelistada selle tähisega tähistatud tooteid, sest voodipesu on une ajal nahaga otseses kontaktis.

Seotud kaubad

avatar